Puheeni työmarkkinapolitiikka puoluevaltuuskunnassa

Puheeni työmarkkinapolitiikasta puoluevaltuuskunnassa

Hyvä valtuusto,

Työmarkkinajärjestöt ovat jähmettyneet. Työnantajajärjestöjen valta on kasvanut, palkansaajajärjestöt jämähtäneet palkankorotusten puolustamiseen ja valtio on siirtänyt itsensä tukevasti työmarkkinakeskustelun ulkopuolelle. Ideat kuolevat kolmikannassa.

Samaan aikaan yhä useampi kokee itsensä voimattomaksi kiireen, mahdottomien vaatimusten, työnantajan vallan ja ihan rehellisen bullshit jobin edessä. Työkyvyttömyyseläkkeet nousevat, masennuslääkkeitä myönnetään, terapiaan on loputtomat jonot ja kaiken lisäksi ilmiö on sukupuolittunut ja koulutustasoistunut. Ei ole liioittelua puhua työpahoinvoinnin pandemiasta.

Meillä vihreillä olisi paljon annettavaa työmarkkinapolitiikalle. Meillä on paljon ammattiliittoaktiiveja, pitkä historia demareita edistyksellisemmästä työpolitiikasta (enemmän aikaa, vähemmän roinaa!) ja ennen kaikkea kaunis ajatus yhden maapallon kokoisesta talouspolitiikasta.

Me - minä ja kolme muuta vihreää - olemme kirjoittaneet pienen pamfletin. Eräs tänään sanoikin aamulla, että me Vihreät kirjoitamme liian vähän pamfletteja, ja olen luonnollisesti samaa mieltä. Prosessi oli antoisa, suosittelen muillekin.

Edestä löytyy pienet esitteet, joiden on tarkoituskin provosoida ajattelemaan työmarkkinapolitiikkaa uudella tavalla. Teesejämme perusteleva kirja löytyy netistä, vihreatyo.fi, muutama fyysinenkin kappale on mukana.

Olemme tarkoituksella keskittyneet asioihin, joista kuulee vain harvoin työmarkkinakeskusteluissa ja vielä enemmän tarkoituksella emme ole sohineet asioita, joita emme ymmärrä riittävän hyvin.

Olemme myös all-male panel, sori siitä. Kommentoijien enemmistö oli naisia!

Toivottavasti kirjoituksemme herättävät miettimään parempaa työelämää. Kutsumme teidät mukaan vihreisiin työmarkkinatalkoisiin.