Puheeni soten vaikuttavuudesta puoluevaltuuskunnassa

Arvon vihreät,

Aina puhuttaessa sotesta, joku ilmoittaa innokkaasti sen maksavan 22 miljardia eli 9 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tästä seuraa yleensä löysää talouspuhetta siitä, miten tehotonta julkista tuotantoa rationalisoimalla alennettaisiin veroja kovasti.

Sotessa on tehostettavaa, mutta samalla yli-innokas talouskuri heijastuu kokonaisiin sukupolviin, jotka näkevät yhteiskunnan ympärillään käpertyvän itseensä.

Yritimme aluevaaleissa kertoa, että ennaltaehkäisy on hyvä asia, sillä sosioekonomisten terveyserojen poistuminen alentaisi terveydenhuollon menoja 15 %.

Hups, siinä tuli taas talouspuhetta. Tämähän on ihan liian helppo tapa redusoida ihmiskohtaloita typeriksi numeroiksi. Insinöörinä mietin siis, miksi meillä ei ole parempia numeroita?

Aluevaaleihin valmistautuessani revin hiustukkoja yrittäessäni löytää edes yhtä tutkimusta, jossa vertailtaisiin rinta rinnan yksityisen ja julkisen sote-tuotannon tuottamia ihmiskohtaloita. Kumpi hoitaa enemmän potilaita, joilla on laadukkaampi elinkaari? Näitä ei vain ole.

Data on sotkuista. Asteri ei juttele Apotille, Kanta on sotkuinen sekamelska, ja THL:llä on täysi työ pysyä edes sille raportoidun datan perässä. Tämä on kuitenkin tekosyy, sillä oikeasti vaikuttavuus on poliittinen kysymys.

Jokaisen sote-päätöksen tavoitteena tulisi olla parempi terveys väestötasolla - ja päätöksiä pitäisi arvioida sitä kautta. Tuhotaan löysä talouspuhe, otetaan inhimilliset numerot pöydälle ja optimoidaan taloutta tulosten kautta.

Näin voimme investoida ennaltaehkäisyyn, maksaa töissä pitävää palkkaa, järjestellä toimintoja tehokkaammin ja ennen kaikkea tehdä palveluntuotantopäätöksiä, jotka tekevät sitä mitä niiden on tarkoitus tehdä.

Aluevaltuutetut, vaatikaa parempaa.

Kiitos.