Puheeni eläkkeistä TEKin valtuustossa

Moi,

Eläkepoliittinen keskustelu on kuumennut viime aikoina kovasti.

EVA on tehnyt avauksia eläkeläisten osa-aikatöistä ja eläkeiän sitomisesta hoivasuhteeseen, Suomen Yrittäjät huutelevat eläkeyhtiöiden yhdistämisestä, demarit kaipailevat korkeampia eläkkeitä ja Elo rämpii julkisuussuossa.

Laajalti on todettu, että rahastoivuutta pitäisi kasvattaa ja eläkemaksuja todennäköisesti nostaa eläkejärjestelmän kestävyyden takaamiseksi.

Hallitus korostaa aivan oikein maahanmuuttoa ainoana nettopositiivisena pitkäikäisenä ratkaisuna eläkejärjestelmän kestävyydelle.

Kysymyksessämme nostamme myös sukupolvinäkökulman esiin. Jos ikäiseni nuori voi odottaa eläkerahoilleen kahden prosentin tuottoa omilla eläkepäivillään ja osakemarkkinat jatkavat tuttua rataansa, on vaikea perustella miten pakolliset eläkemaksut ovat oikeudenmukaisia - etenkin kun niillä syötetään suurten ikäpolvien vain osittain rahastoituja eläkkeitä.

On aika palata Rukan hangille ja tehdä eläkekeskustelun ryhtiliike. Akava on tähän mennessä saanut omiin korviini lähinnä visioita eläkemaksujen korottamisesta tilanteessa, jossa työllistämisen verokiila on jo melkoinen. Ei näytä erityisen hyvältä, jos tämä on tapa jolla näymme vellovassa eläkekeskustelussa. Emme voi antaa työnantajapuolen hallita keskustelua.

On aika puhua taitetuista tai jopa progressiivisista indekseistä, eläketasoista, osa-aikaeläkkeistä ja toki myös ikäsyrjinnästä. Nuorellekin sukupolvelle on taattava oikeudenmukaiset eläkkeet.

Hallituksen vastaus ei vastaa näihin kysymyksiin. [[TEK]]illä on hyvinvoivien diplomi-insinöörien liikkeenä oikeus ja velvollisuus olla yhdenvertaisuuden edelläkävijä ja nostaa nämä keskusteluun.

Esitän vastauksen palauttamista valmisteluun.