Puheeni aluevaaliohjelmasta puoluevaltuuskunnassa

Ensinnäkin: Terveyserot ovat Suomessa räikeimmillään sukupuolten ja tuloluokkien välillä. Heikommassa asemassa oleva mies syrjäytyy herkemmin ja kuolee aiemmin, eurooppalaisessa mittakaavassa poikkeuksellisen paljon. Isoin syy on alkoholi. Suomessa syrjäytyy OECD-maista eniten miehiä, naisia vähiten. Pojat voivat tyttöjä huonommin jo neljävuotiaina. Ohjelman tulisi heijastaa tosiasioita.

Toiseksi: hyvinvointialueet eivät ole samasta muotista. Asiantuntijoiden suosituksista huolimatta alueita on liikaa ja alueet ovat sen verran heterogeenisiä, että sana “hyvinvointialueliitos” tulee meille vielä tutuksi. Ehdotan, että aluevaalityössä fasilitoidaan esimerkiksi piirejä laatimaan THL:n asiantuntijalausuntojen pohjalta toimintaohjelmat kullekin hyvinvointialueelle.

Kolmanneksi: tietojärjestelmät ovat yksi asiakaskokemuksen kannalta merkittävimmistä asioista, johon voimme vaikuttaa juuri nyt murrosvaiheen aluevaaleissa. 7 % Apottia käyttävistä lääkäreistä katsoi rutiinitoimintojen sujuvan vaivatta. Tämä kuulostaa sellaiselta vivulta, josta vääntämällä voidaan saada parempien hoitotulosten lisäksi kivoja tuottavuushyötyjä.

Nostan vielä lopuksi, että palokuntatoimintaa ei pidä redusoida pelkkiin hälytysosastoihin, vaan esimerkiksi nuorisotoiminta kasvattaa uusia toimijoita ja sen huomiointi ohjelmassa olisi tärkeää.