Puheeni Vihreästä Kuplasta puoluevaltuuskunnassa

Hyvät vihreät ystävät,

Moi, olen Janne, tuore valtun jäsen Espoosta ja Viitteestä, ja onpas kiva olla täällä. Olen nyt pitkän startup-putken jälkeen viettänyt vuoden isänä, vapaana data-analyytikkona ja kestävään kehitykseen keskittyvänä enkelisijoittajana. Omaa sydäntä lähellä ovat erityisesti koulutus-, talous- ja tietopolitiikka-asiat, mutta tykkään huudella myös esimerkiksi ulkopolitiikasta. On tosi kiva, että korona alkaa taittua taas aikuisten live-vuorovaikutuksiksi ja se on mahtavaa - etenkin näin lämpimässä porukassa. Mutta itse asiaan.

Monissa paikallisjärjestöissä on käyty puoluekokouksen jälkeen kiivasta huumekeskustelua. [[Kannabis]]ta koskevan puoluekokousaloitteen hyväksyminen tuntuu tulleen yllätyksenä.

Minua alkoi mietityttää, onko puolueen keskustelukulttuuri hyvissä kantimissa. Osmo Wiion vanha viisaus on, että viestintä epäonnistuu paitsi vahingossa - oli silti harmillista että niin moni koki etteivät puoluekokousaloitteista keskusteltu riittävästi.

Olen seurannut nyt keskusteluita Espoon Vihreissä ja Viitteessä. Esvi kävi ydinvoimakeskustelua melko reippain sävyin kunnallisten luottamushenkilöiden listalla jossa yleensä puidaan kokousasioita. Viite taas käy kaiken keskustelunsa Whatsappissa, jossa pahimmilla pulinakanavilla tulee satoja viestejä päivässä. Vähempikin ähkyttää, mutta puheelle on selkeästi tarvettta.

Asialla on myös eettinen puoli. Kun käytämme Facebookia, tuemme alustaa jonka algoritmit pyrkivät maksimoimaan alustan “vuorovaikutukset”, eli luomaan konflikteja. Twitter on aloittanut vallankumouksia, mutta milloin olette viimeksi nähneet siellä aidon dialogin? Mistä tiedämme, miten WhatsAppin metatietoja käytetään? Kuinka Espoon Vihreiden sisäisen sähköpostilistan keskustelun hedelmät saataisiin muillekin avuksi?

Mediaympäristömme on hajautunut pahasti. On Facebook-ryhmiä, Whatsapp-kanavia, Discord-palvelimia, sähköpostilistoja, Messenger-porukoita. Koronan väistyessä ehkä live-tapaamisiakin. Vihreän Langan kohtalo oli kova ja Verde ei ole vielä ihan ottanut sen paikkaa elävänä keskusteluareenana.

On hauska keskustella matalan kynnyksen chatissa, mutta kaipaan jotain vähän mehukkaampaa. Chatin sykkeessä tunteet nousevat pintaan ja keskustelut tulevat ja menevät. Ihmiset oppii tuntemaan, mutta samat asiat puidaan helposti uudestaan ja uudestaan. Kaipaan aikaa kestävää argumentaatiota, johon voi palata ja jonka päälle voi rakentaa. Institutionaalista muistia, johon parhaat argumentit jäävät talteen helposti käytettäviksi.

En ole yksin. Olemme pienellä porukalla rakentaneet kokeellisen verkkofoorumin osoitteeseen vihreakupla.fi. Nimi on vielä harkinnassa.

Tavoitteemme on rakentaa moderni foorumi, joka yhdistää vihreitä eri kuplista turvalliseen, dialogiin kannustavaan keskusteluympäristöön jota voi käyttää kivasti kännykällä. Otetaan sähköpostilistojen ja chattien vahvuudet ja tuodaan ne yhteen chattien rinnalle rakentamaan laajempaa vihreää yhteisöä.

Saatamme epäonnistua. Siksi sanoin aiemmin, että tämä on kokeellinen foorumi. Toivotan teidät siis tervetulleiksi koehenkilöiksi tähän suureen ihmiskokeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa parempaa vihreää keskustelua.

Ken tietää, ehkä keksitte paremman nimen kuin [[Vihreä Kupla]]?